loader image

2018 lugemis- ja vaatamissoovitused

2018 lugemis- ja vaatamissoovitused

Sattusin sel aastal mitmete heade asjade peale ning mõtlesin, et jagan neid siis teistega ka.
Foto on illustreeriv ja pärit siit: Thought Catalog.

Non-fiction

“The Origins of Political Order” ja “Political Order and Political Decay”
Francis Fukuyama, 585 lk ja 672 lk

Popperi (“The Open Society and Its Enemies”, 920 lk) järel on sellest kahe-osalisest sarjast saanud minu jaoks üks olulisemaid allikaid maailma mõtestamisel. See lahkab põhjalikult, kuid piisava üldistusega maailma riigikorralduste tekke- ja arengulugusid. Seletab väga paljusid tänapäevaseid nähtusi – sh globaalseid raskusi demokraatiaga. Tunnistan, et tegelikult lugesin neid esimest korda 2017. aastal, kuid sel aastal kordasin – nii heade raamatutega on tegu!

“Political tribes”
Amy Chua, 304 lk

Lennujaamast juhuslikult ostetud raamat sai kiirelt Fukuyama järel lemmikuks. Väga mõnusalt ja selgelt kirjutatud raamat, mis annab vastuse küsimusele “miks demokraatia eksportimine ei tööta” aga pakub ka lahendusi.

“The Shortest History of Europe”
John Hirst, 160 lk

Laiskusest (kes jaksab pakse ajalooraamatuid lugeda…) alanud ost viis väga üllatavate ja sügavate ajalooliste seostega tutvumiseni. Pärast selle lugemist on ka mitmed pikemad ülevaated saanud mõtestatuma raamistuse.

“The Book of Tea”
Kakuzo Okakura, 128 lk

Antud nimekirja kergeim lugemine on üllatavalt sisukas ülevaade Zeni, Budismi, Taosimi, Hiina ja Jaapani mõtteloost. Tee kohta on muidugi ka põnev sissevaade. Kusjuures, lugesin samal perioodil läbi ka ühe tellise Hiina ajaloo kohta (“The New Chinese Empire”, Ross Terrill, 400 lk), kuid see väike väike raamat andis mulle rohkem. Ent kel Hiina ajaloo vastu huvi, siis eelnevalt soovitatud Fukuyama esimene raamat annab sellest väga sisuka ülevaate.

Fiction

“The Three-Body Problem” raamatute triloogia
Cixin Liu

Ilmselt üks enim mulle soovitatud raamatusarju (pärast Asimovi Asumit). Aitäh kõigile, kes soovitasid! Lugesin ühe jutiga läbi. Ühtepidi imbusid raamatus kujutatud stseenid piltidena mu unenägudesse, kuid teistpidi tekitasid ka päeval väga sisulisi küsimusi ja uusi ideid. Lisaks annab väikese sissevaate ka Hiina mõttemaailma ja sellesse, kuidas nemad tulevikku näevad.

“The Extraordinary Journey of the Fakir” film

Üks kõige südamlikemaid ja elujaatavamaid filme, mida näinud olen. Ja täiesti suvaliselt läksime seda vaatama ka. Soovitan soojalt. On sisu ja on huumorit.

Muud lemmikud

Toon siin ka välja mõned nähtused, ettevõtmised ja inimesed, kes minu meelest selle aasta ägedamaks ning lootusrikkamaks tegid.

Heateo SA Haridusfond

Eestis üsna ainulaadne ja esimene ettevõtjate poolt loodud heategevusfond. Lihtsam (aga mitte lihtne muidugi) on raha koguda loomade ja laste toetuseks, raskem süsteemsete arenduste tarvis (mis on aga minu meelest olulisemad, kuna ennetavad ja lahendavad ka teisi probleeme).

Tesla

Musk pakub terviklahendust (transport, energiatootmine, akusüsteemid, laadimine), mitte lihtsalt üht tehnoloogiat. Vaid elektriautodest ei piisa, vaja on terve tootmis-tarbimissüsteemi nihet. Tesla kannustab minu meelest seda täitsa kenasti tagant – nii, nagu SpaceX on kannustanud uue “kosmoseralli” käivitumist.

Obamad

Barack ja Michelle on suutnud jääda väärikaks, ent inimlikuks, hoolimata Ameerika poliitika järjest süvenevast räpasusest ja traibalismist. Reelika soovitab soojalt ka Michelli raamatut!